piątek, 11 grudnia 2015

Faszerowana dynia




To moje ostatnie kulinarne odkrycie. Aromatyczna dynia nie dość, że jest istnym niebem w gębie, to jeszcze jest prosta w wykonaniu i mega efektowna!

Oto sposób, w jaki powstała:

Składniki:

- połowa dyni (u mnie piżmowa)
- 3 banany
- garść rodzynek
- 2 jabłka
- cynamon
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
- pół szklanki cukru


Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, przekroić na pół, wyżłobić miąższ ze środka. Tak przygotowaną dynię piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Pokroić banana w plasterki, jabłka w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami  z wyjątkiem cukru. Wypełnić farszem upieczoną dynię i piec przez kolejne 15 minut. W tym czasie przyrządzić karmel z połowy szklanki cukru (0,5 szkl. cukru : 0,5 szklanki wody).
Gotowym karmelem polać upieczoną dynię i podpiekać ostatnie 10 minut.


Dynia ma cudowny, zimowy, aromatyczny smak i jest ciekawym smakołykiem. Idealna dla tych, którzy szukają oryginalnego przepisu na deser.


7 komentarzy:

  1. Ooooooo, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajajaj jestem na diecie i mam z niej wykluczone banany. Trudno się powstrzymać, aż ślinka cieknie 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko,super przepis, a mozna zrobic w ten sam sposob dynie hokaido?
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można każdą dynię :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. O cholerka... Już sobie wyobrażam ten smak i zapach :) szkoda że u nas nie ma już dyni.

    OdpowiedzUsuń

Każdy pozostawiony przez Was komentarz jest dla mnie bardzo cenny.
Bardzo serdecznie za niego dziękuję.