To moje ostatnie kulinarne odkrycie. Aromatyczna dynia nie dość, że jest istnym niebem w gębie, to jeszcze jest prosta w wykonaniu i mega efektowna!
Oto sposób, w jaki powstała:
Składniki:
Oto sposób, w jaki powstała:
Składniki:
- połowa dyni (u mnie piżmowa)
- 3 banany
- garść rodzynek
- 2 jabłka
- cynamon
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
- pół szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, przekroić na pół, wyżłobić miąższ ze środka. Tak przygotowaną dynię piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Pokroić banana w plasterki, jabłka w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem cukru. Wypełnić farszem upieczoną dynię i piec przez kolejne 15 minut. W tym czasie przyrządzić karmel z połowy szklanki cukru (0,5 szkl. cukru : 0,5 szklanki wody).
Gotowym karmelem polać upieczoną dynię i podpiekać ostatnie 10 minut.
Dynię umyć, przekroić na pół, wyżłobić miąższ ze środka. Tak przygotowaną dynię piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Pokroić banana w plasterki, jabłka w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem cukru. Wypełnić farszem upieczoną dynię i piec przez kolejne 15 minut. W tym czasie przyrządzić karmel z połowy szklanki cukru (0,5 szkl. cukru : 0,5 szklanki wody).
Gotowym karmelem polać upieczoną dynię i podpiekać ostatnie 10 minut.
Dynia ma cudowny, zimowy, aromatyczny smak i jest ciekawym smakołykiem. Idealna dla tych, którzy szukają oryginalnego przepisu na deser.
Ooooooo, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńAjajaj jestem na diecie i mam z niej wykluczone banany. Trudno się powstrzymać, aż ślinka cieknie 😄
OdpowiedzUsuńo, na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńMalwinko,super przepis, a mozna zrobic w ten sam sposob dynie hokaido?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ania
Oczywiście, można każdą dynię :)
UsuńPozdrawiam!
O cholerka... Już sobie wyobrażam ten smak i zapach :) szkoda że u nas nie ma już dyni.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń