wtorek, 17 maja 2016

Zapiekany ryż ze szpinakiem


 Składniki:

- szklanka ryżu
- 1 łyżka oleju
- 3 szklanki wody
- 0,5 kg szpinaku
- garść czarnych oliwek
- 1 cebula
- jajka (po jedno na osobę/porcję)
- przyprawy do smaku


 Wykonanie:

Ryż podsmażyć lekko na oleju do czasu, gdy zmieni kolor na przezroczysty. Dolać wodę i gotować na pół-miękko. Oddzielnie ugotować szpinak, odcedzić i wymieszać z ryżem, dodać oliwki. Podprawić solą i np. cząbrem. Wyłożyć na formę do pieczenia. Podsmażyć cebulę drobno posiekaną. 
Łyżką wyżłobić dołeczki w ryżu ze szpinakiem - tyle dołeczków, ile planujemy porcji. Do środka dajemy po łyżeczce podsmażonej cebulki i wbijamy jajko. Podlewamy danie wodą tak, by pokryć cały ryż.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni tak długo, dopóki jajka nie będą gotowe (około 30 minut). Jeśli ryż nie wsiąknął jeszcze całej wody, pozostawić danie w gorącym, wyłączonym piekarniku do czasu, gdy ryż wsiąknie pozostałą wodę.



Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wyglada:) Wiesz,nawet nie wiedzialam,ze ryz mozna w taki sposob przygotowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak i chyba robilam juz cos podobnego. Ale chyba warto spróbować Twoją kombinację

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię! Mój Francuz będzie zachwycony, on uwielbia i ryż i szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rety jak to pięknie wygląda! Uwielbiam szpinak, uwielbiam czarne oliwki..i resztę też :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Każdy pozostawiony przez Was komentarz jest dla mnie bardzo cenny.
Bardzo serdecznie za niego dziękuję.