Czasami brakuje mi pomysłu na obiad. Chociaż to dziwne, bo przecież w domu będącym mieszanką dwóch kultur, automatycznie powinno być dwa razy więcej pomysłów na to, co dziś ugotować. I gdy tak się zastanawiam pół dnia, w końcu nie zostaje mi nic innego, jak tylko zdecydować się na szybki obiad. Doskonale sprawdza się tu szakszuka - danie gotowe w 30 minut, w dodatku z warzywami i jajkami, a więc można najeść się do syta.
Szakszuka jest - zdaje się - daniem arabskim, ale często gości na bułgarskich stołach, dlatego dzisiaj przedstawię Wam przepis na szakszukę, jaką robi się tutaj, w Bułgarii.
Produkty:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 papryki
pomidory z puszki
słodka papryka mielona - 1 łyżka
sół, pieprz
natka pietruszki
jajka - ilość zależna od wielkości patelni - ja dałam 4
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po około 5 minutach dodać paprykę i smażyć do miękkości. Wlać pomidory z puszki - nie odcedzać, wlać razem ze sosikiem. Gdy danie zacznie wrzeć, dodać przyprawy. Wbić jajka i przykryć patelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu do czasu, gdy jajka się zetną, a szakszuka lekko się zarumieni po bokach. Gotowe danie posypać natką pietruszki!
Smacznego!
Smacznego!
uwielbiam :) W każdej wersji, arabskiej również. Zazwyczaj podkręcam większą ilością przypraw - kumin, cynamon... Ale kocham bez względu na pochodzenie i zastosowane przyprawy :D
OdpowiedzUsuńA ja to spolszczyłam i na spód dadaję pokrojone w plastry (wcześniej ugotowane) ziemniaki :-) Tylko w ten sposób moi panowie się najedzą.
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmmmmmm to musi być pycha, a szczególnie te żółtka rozpływające się
OdpowiedzUsuńW wersji Marokanskiej dodaje sie kulki z miesa mielonego.
OdpowiedzUsuńUwierzysz, że pierwszy raz słyszę o tej potrawie? :)
OdpowiedzUsuń