Ja wiem, dobrze wiem i widzę, jak wygląda to zdjęcie i wiem, jaka może być pierwsza myśl związana z tym daniem. Ale bez obaw. To na prawdę, wbrew wszelkim pozorom, nie jest nic obrzydliwego!
Jaja po panagiorsku to popisowe danie mojego męża. Jedno z moich ulubionych bułgarskich dań. Niezwykle sycące. Idealne na letnie upały, banalnie proste. Tak proste, że pozazdrościć wypadałoby Bułgarii pomysłów kulinarnych. To mi się tu podoba - nie stoisz w kuchni pół dnia lepiąc pierogi, nie rozkładasz przygotowania krokietów na dwa dni. Tu większość dań robi się raz-dwa. I chyba znajduję tego wytłumaczenie. Gdy przychodzi lato, a wraz z nim baaaaaaaardzo wysokie temperatury, nikt rozważny nie podkręca sobie w domu ciepła stojąc przy garach i ścierając przy tym krople potu z czoła. Przyrządzić obiad należy szybciutko.
Jak zatem przygotować to niezbyt piękne, ale jakże smaczne danie?
Składniki:
- jajka (Ile jest się w stanie zjeść. Powiedzmy - 3 na głowę.)
- ser biały 200 gr
- jogurt naturalny - 1 duży kubeczek
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- sól - opcjonalnie. Jak bułgarski ser, to bez soli, jak polski - sól niezbędna.
Przygotowanie:- jajka (Ile jest się w stanie zjeść. Powiedzmy - 3 na głowę.)
- ser biały 200 gr
- jogurt naturalny - 1 duży kubeczek
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- sól - opcjonalnie. Jak bułgarski ser, to bez soli, jak polski - sól niezbędna.
Przyrządzamy jajka w koszulce. Należy zagotować więc wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżki octu. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucać do niej po kolei jajka. Gdy będą gotowe - wyłożyć je na talerz. Pokruszyć ser biały, dodać sól, jeśli ser nie jest słony. I polać wszystko jogurtem naturalnym. Doprawić czosnkiem do smaku.
Na patelni rozgrzać olej z czerwonym pieprzem. Taką zalewajką polać danie.
Gotowe!
Super smakuje, wierzcie mi ;)
Jakoś do mnie nie przemawia ;)
OdpowiedzUsuńA ja od razu zgłodniałam jak zobaczyłam i przeczytałam. Spróbuję zrobić to danie jak się bardziej ociepli.)
OdpowiedzUsuńDlaczego jajka gotuje się w wodzie z dodatkiem octu? I w koszulce znaczy, że w skorupce?
Widziałam kiedyś w filmie gotowanie w wodzie jajek bez skorupki ale nigdy się nie odważyłam naśladować tego sposobu.
Mimo,że ugotowane w ten sposób jajka wyglądały bardzo smakowicie.
Hmmm... no właśnie, czemu z dodatkiem octu. Myślę, że i bez niego można by się obejść. Gdy spytałam męża, dlaczego z octem, jego super błyskotliwą i nad wyraz wyczerpującą odpowiedzią było - "bo tak się robi"!
UsuńNazwa "jajka w koszulkach" oznacza w polskim języku pewien sposób przyrządzenia jajek. Należy zagotować wodę na małym ogniu i tuż nad wrzącą wodą rozpić surowe jajko. Ono jak się zanurzy we wrzącej wodzie, natychmiast się zetnie. Chwilkę pogotować i wyprać z wody taką chochelką/łyżką z dziurkami, jak do pierogów.
Dobre,smaczne ;) Jajka mają to do siebie, że każde smakują inaczej, prawda? Inaczej na miękko, na twardo, jajecznica, pieczone i w koszulkach jeszcze inaczej.
No a powyższy przepis - sama przyjemność przecież. Zdrowe i smaczne produkty.
Czyli to jest ten sposób gotowania jaki widziałam w filmie( Julie&Julia ) i teraz to już na pewno zrobię to danie :D Tzn jak się zrobi gorąco - podobno nabiał wychładza organizm a jest go dużo w tym daniu. Jeśli chodzi o ocet to może dodaje się go żeby zmiękczyć wodę..Na pewno jest po coś. Coś mi się wydaje, że ta wersja jajek będzie moją ulubioną, chociaż uwielbiam każdą :D Dzięki za przepis i dodatkowe wskazówki :)
UsuńJa nawet nigdy nie jadłam jajek w koszulkach, a jajka bardzo lubimy więc może kiedyś spróbuję.
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba, zrobię przy pierwszej sposobności!
OdpowiedzUsuń