Sezon na cukinię trwa w najlepsze, a ja co najmniej 2 razy w tygodniu mam na talerzu obiadek, który widać na powyższym zdjęciu. Uwielbiam! W moim rodzinnym domu cukinię jadało się tylko na 2 sposoby - leczo z cukinii oraz smażone cukiniowe krążki.
W Bułgarii odkryłam przysmak banalnie prosty w wykonaniu i niebiańsko pyszny w smaku.
Dzisiejszy przepis będzie szybki, błyskawiczny wręcz, gdyż przyrządzenie tego dania jest tak proste, że nie ma się nad czym tu rozwodzić.
W Bułgarii odkryłam przysmak banalnie prosty w wykonaniu i niebiańsko pyszny w smaku.
Dzisiejszy przepis będzie szybki, błyskawiczny wręcz, gdyż przyrządzenie tego dania jest tak proste, że nie ma się nad czym tu rozwodzić.
Potrzebujemy:
- kilka młodych cukinii
- 4-5 jajek
- 200 gram sera feta
- sól
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy, zostawiamy w lodówce na około 1 godzinę. Po tym czasie wyciskamy z cukinii wodę i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy ser feta. Blendujemy tę miksturę i zalewamy nią cukinię.
Pieczemy w temp. 200 stopni do czasu, aż potrawa się przyrumieni (około 30-40 minut).
Najbardziej smakuje mi w towarzystwie bułgarskiej liutenicy!
Smacznego!
Pieczemy w temp. 200 stopni do czasu, aż potrawa się przyrumieni (około 30-40 minut).
Najbardziej smakuje mi w towarzystwie bułgarskiej liutenicy!
Smacznego!
No i tym sposobem, nie dajesz mi wyjścia i muszę to zrobić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwww.peacehappinessfamily.blogspot.tw
Musi być smakowite i pewnie zagości i u mnie na talerzu.
OdpowiedzUsuńDzięki Malwina. Podsunęłas mi pomysł na obiad :) Wczoraj to zrobiłam. Dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę i bakłażana, bo akurat miałam gotowe. Wyszło smakowicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO! Ciekawa podpowiedź!
UsuńDziś akurat znowu zabieram się za to danie, a że bakłażanki i cebulki też mam, więc spróbuję Twojej kombinacji! Dzięki :)